Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
[...] utratę tłuszczu. Jeśli chodzi o odżywianie, Tia stara się jeść zdrowo i unika przetworzonej żywności. W jej menu główne znajduje się kurczak, ryż, chude kawałki wołowiny oraz zielone warzywa, migdały i białka jaj. Od czasu do czasu zje słodką przekąskę, ale z umiarem. Koniecznie zajrzyjcie na jej profil po porządną dawkę motywacji!
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
*artykuł na zamówienie użytkownika serwisu W ostatnich kilkunastu latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim [...]
[...] dietę, aby zapewnić odpowiedni procent tkanki tłuszczowej. Lubi jeść słodkie ziemniaki, płatki owsiane, chude mięso, awokado i inne zdrowe źródła tłuszczu oraz owoce i warzywa. W każdą niedzielę pozwala sobie na cheat meal. Oprócz zdrowego odżywiania, nie zapomina też o odpowiedniej suplementacji. W jej szafce znajdziecie BCAA i białka [...]
Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]
[...] poziom testosteronu i jakość nasienia są również związane z dietą bogatą w czerwone mięso, rafinowane zboża, cukry, sól, tłuszcze i przetworzoną żywność, a ubogą w owoce i warzywa. Podsumowanie Niektóre produkty spożywcze i styl odżywiania wpływają na zdrowie seksualne mężczyzn. Aby dodać sobie wigoru i zwiększyć sprawność seksualną, sięgnij po [...]
[...] nie dostarczały kcal wykraczających ponad określony limit. Mądrzejsze podejście do diety mówi o tym, że powinno się starać jeść niskotłuszczowe, małokaloryczne produkty, np. warzywa zawierające duży odsetek wody, dzięki czemu będziemy mogli zjeść całkiem spore gramaturowo porcje zachowując limit 1000 kcal. Niektórzy jednak traktują dietę 1000 [...]
[...] że lubi od czasu do czasu zjeść soczystego hamburgera i frytki. W jej codziennym menu znajdziecie kurczaka, łososia, chude czerwone mięso, brokuły, brązowy ryż, zielone warzywa, owoce, orzechy oraz oliwę z oliwek. Karina mimo, że odniosła sukces, nadal zachowała skromny stosunek do życia i potrafi cieszyć się małymi rzeczami. Nam najbardziej [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
[...] złośliwych rocznie, biorąc pod uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] zimnego prysznica i porannego biegu, po czym Eddie przyjmuje suplementy diety i spożywa śniadanie. Pierwszym posiłkiem Halla tego dnia był stek, jajka, tosty na zakwasie i warzywa. Po posiłku rozpoczął pierwszą sesję treningową, która ma przygotować go do walki w MMA w 2024 roku. Potem Hall zjadł lunch składający się z kurczaka i warzyw, a [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]